Gråter Maggie från graven?

1975 hade Storbritannien en folkomröstning i frågan om de skulle gå med i EU.

Margret Thatcher

En 50-årig Margret Thatcher hade precis besegrat Edward Health i partiledarvalet för konservativa partiet. (Ja, samme premiärminister som en gång i tiden gjorde henne till utbildningsminister. Vem sa att en kvinna måste stå i tacksamhetsskuld till en man som stöttade henne i början?).

Pro Europa-tröja

Som oppositionsledare engagerade sig Margret Thatcher i kampanjen för att Storbritannien skulle gå med i EU och trots att hennes mediekonsulter redan vid det laget lärt henne att en mörk röst och lugn röst skulle göra henne stor i männens värld så hade hon ännu inte riktigt blivit konsekvent i sin klädstil, eller så gick hon medvetet ut ur sin comfort zone och hade förmodligen alla tidernas fulaste kampanjtröja. En stickad polotröja med nio flaggor.

maggie t
Bild tagen från scoopnest

Tröjan tillverkades för att användas en enda gång och var en gåva från en skotsk yllefabrik som inte längre finns (jag är inte förvånad att någon som tillverkat en så ful polotröja inte överlevde globaliseringen).

Var gör denna polotröja så speciell då?

golden girls
1975 var det utsvängda jeans och väst som gällde, men kvinnor över 30 förvisades till tanthyllan och helt ointressanta. Betänk att det skulle ta 10 år till innan serien ”Pantertanter” (Golden Girls) kom och hur otroligt det än låter så var pantertanterna inte mer än 55.

En 50-årig kvinna i åtsittande polotröja var en sensation på den tiden. Hur ful tröjan än var.

Så varför tror jag att Maggie gråter från graven?

Jo, för att trots att hon hade modet att bara en extremt ful tröja, så ful att ingen längre vet var den finns (Auktionshuset Christies hävdar att polotröjan inte fanns bland hennes ägodelar som auktionerades ut i december 2015), så lyckades hon inte få Storbritannien att vara kvar i EU.

Personligen skulle jag inte ta på mig en tröja som jag inte gillar och kampanjtröjor har jag inte tagit på mig sedan tonåren, nä inte ens bör jag arbetade i riksdagen.

Eftersom Maggies fula jumper inte gick att hitta  så tillverkade Boiler Room Comminityn
en egen version av Maggies polotröja 2016, och nej, den blev ingen hit då heller. Tröjan lanserades för £65 och fick sedan sänkas till £45.

Lite spännande ändå, då Maggie var den som i slutet av sin karriär gjorde allt hon kunde för att förinta den alternativa musikscenen i London genom att förbjuda sammankomster (som inte ansökt om tillstånd i förväg) på fler än 12 personer.

Annonser

Publicerat av

Laura Luna

Argentinsk stilikon med förkärlek för vintage och har stil som ledord. Går aldrig utanför dörren med omålade läppar. Har en journalistutbildning i bagaget, har arbetat med PR, marknadsföring och i maktens korridorer. Fascineras av relationen mellan makt och stil mellan pressmeddelande och andra texter…

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s