Happy Saint Dwynwen’s day

Ända sedan jag var barn attraherades jag av keltiska motiv och drömde om att en dag knäcka koden till vad som gömde sig bakom dessa fantastiska kringelikrokiga mönster.

Carreg Cennen Castles slottsruiner

Liksom av en slump, eller kanske var det meningen, träffade jag en man en dag som spenderat sina somrar i Wales och lekt i Carreg Cennen Castles slottsruiner som låg intill sina farföräldrars gård. Lite som barnen i Bullerbyn, fast med färre barn och större slott.

Privatbild tagen av David Daniel någon gång på 1980-talet

Genom denna man som jag idag lever med fick jag lära mig ett fåtal ord och meningar på kymriska som vi ibland säger till varandra. Som ett hemligt rövarspråk som inte liknar någonting.

Saint Dwynwen

I Wales firas Saint Dwynwen, deras egna motsvarighet till alla hjärtans dag och lustigt nog infaller dagen den 25 januari, på min födelsedag.

Det finns flera historier om Saint Dwynwen, en del riktigt hemska och obehagliga, men det verkar inte vara så noga med vilken man föredrar så här kommer min version:

Dwynwen var dotter till en irländsk kung (Brychan Brycheiniog) och blev kär i Maleon. De fick inte gifta sig för hon var redan bortlovad till en annan man. Så hon vände sig till Gud för att glömma Maleon. En ängel kom ner på jorden och gav henne ett gift som skulle få henne att glömma Maleon, men förvandlade honom istället till en iskub.

Som tur var fick Dwynwen även tre önskningar så hon valde: att Maleon skulle smälta, att Gud skulle uppfylla älskares drömmar och förhoppningar och att hon själv slapp gifta sig.

I de mer våldsamma berättelserna finns våldtäkt, tvångsgifte och annat jobbigt med, men jag är en romantiker så jag håller mig till den snälla berättelsen.

Keltiska smycken

Om man gillar keltiska smycken så är Clogau märket man ska känna till. Roséguld från Wales har en lite annorlunda färg, den är liksom rödare i tonen och precis som allt annat som är ljuvligt och som naturen ger oss håller den på att ta slut, så det finns alltid en liten detalj i roséguld, men det används sparsamt.

Bild från Clogau, smycket finner du via denna länk: https://www.clogau.co.uk/jewellery/item/dwynwen-opal-ring-dwr

Jag är inte så förtjust i smycken med hjärtan, det känns som jag fick min beskärda dos av hjärtesmycken innan 40 men denna ring med en knut som symboliserar Dwynwens tre önskningar fick bli min födelsedagspresent till mig själv.

Annonser

Publicerat av

Laura Luna

Argentinsk stilikon med förkärlek för vintage och har stil som ledord. Går aldrig utanför dörren med omålade läppar. Har en journalistutbildning i bagaget, har arbetat med PR, marknadsföring och i maktens korridorer. Fascineras av relationen mellan makt och stil mellan pressmeddelande och andra texter…

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s