En doftresa till Madagaskar

Parfym och väldoft är inte bara något man bär utan även något som omger oss hela dagarna, mer eller mindre.

Madagaskar

I april hade jag förmånen att resa till Madagaskar. Där besökte jag bland annat öarna Nosy Be ”den parfymerade ön” och Nosy Komba som enligt flera källor har en av världens bästa vaniljer, samt området Ambanja där kakao, vanilj och flera ingredienser till parfymeri odlas och destilleras, tillsammans med parfymören Thierry Bernard från Parfumeurs du Monde.

I några inlägg här tänker jag berätta om en del av de dofter och upplevelser jag hade där.

Ylang Ylang

Upplevelsen att stiga av ett flygplan på en ö i Indiska oceanen och svepas in i en varm vind av Ylang Ylang är obeskrivlig.

Ylang Ylang är en av världens främsta parfymblommor, och Nosy Be på Madagaskars västkust är täckt av Ylang Ylang träd. Blommorna plockas varje dag och destilleras i det lokala destilleriet på ön.

Den narkotiska, nästan lite animaliska doften fyller luften på ön, särskilt på morgonen och vid solnedgång blir doften extra stark och de gula blommorna lyser på träden.

Ylang Ylang-träd

Ylang Ylang-träden är naturligt väldigt höga och för att underlätta för plockarna beskärs träden så att grenarna växer nedåt. När man går i skogen ser man de höga träden, och på de områden de plockar blommorna ser man att träden växer med grenarna nedåt.

Ylang Ylang träd
Ylang Ylang-träd

Blommorna utvecklas under fem dagar och är redo att destilleras när de är klargula i färgen, då plockas de och förs direkt till destilleriet, de plockas på morgonen för hand och destilleras till eteriska oljor direkt.

Det finns fyra kategorier av Ylang Ylang extrakt som används; Ylang Ylang Extra, Ylang Ylang I, Ylang Ylang II och Ylang Ylang III. Vilken beteckning den får beror på när i destillationsprocessen man tar oljan. Oljan som kommer under de första 1-2 timmarna är av kvaliteten ”Extra” och det är den här som används mest inom parfymeri, sedan så tas de andra i turordning med Ylang Ylang III som sist ut, det är den som innehåller minst doft.

Det finns flera fantastiska parfymer som innehåller Ylang Ylang, bland dessa rekommenderar jag verkligen, Le Labos Ylang 49, Chanels Coco Mademoiselle, Christian Diors J’AdoreEau de Parfum och J’Adore Absolu Eau de Parfum och Acqua di Parmas Acqua di Parma Profumo.

 

Destillering 2
Destillering

 

Parfymerna är alla väldigt olika varandra men Ylang Ylang är den gemensamma nämnaren, det finns en Ylang Ylang doft för alla smaker.
Ylang Ylang sägs ha flera goda egenskaper utöver att lukta gott, den eteriska oljan har en lugnande effekt som är bra mot stress, högt blodtryck och sömnproblem, den används också för öka sexlusten hos både män och kvinnor.

Den används ofta av aromaterapeuter för att behandla orgelbunden mens och PMS besvär, men också om man masserar in den i hårbotten så stimulerar den hårväxten och hjälper mot mjäll och torrt hår.

Känner du dig lite nere, stressad eller bara har lust att förföra någon kan jag rekommendera en parfym med Ylang Ylang.

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s