Hur ska du förvara dina parfymer?

En fråga jag ofta får är hur man ska förvara sina parfymer.

Ljus, värme och fukt

Det finns några huvudregler för parfymförvaring då det är vissa saker som gör att doftmolekylerna bryts ned snabbare än nödvändigt;

  • ljus
  • värme
  • fukt

Försök att behålla lådan som parfymen kommer i, det garanterar att inte solljus når parfymen. Solljus bryter ned doftmolekyler snabbt, främst de mer lättflyktiga toppnoterna som citrus och lätta blomdofter. Om du har en flaska utan låda så förvara den mörkt, i ett skåp eller en garderob är bra. Det kan vara väldigt snyggt att förvara parfymer i fönstret, men det är ingen bra ide om man vill bevara dem.

Parfymer mår inte bra av värme heller, på samma sätt som solljus bryter värme ned de känsliga doftmolekylerna. I den normala innetemperatur vi har på våra breddgrader så är det ingen fara, men tänk på att inte förvara dem över ett element.

Många förvarar sina parfymer i badrummet, det är faktiskt ingen bra ide då där är ofta både fuktigt och varmt. Ha dem stället i exempelvis sovrummet i ett skåp.

Man kan också förvara parfymer i kylskåpet, garanterat svalt och utan ljus, särskilt under de varmaste sommarmånaderna, det kan dessutom vara behagligt att spruta på sig sval parfym om det är varmt ute.

Förvarar man flaskor väl kan de hålla väldigt länge. Jag har flaskor som är över 20 år gamla som doftar precis som de ska.

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s