Att köpa parfym

Jag älskar att köpa parfym. För mig är det en lyx att få strosa runt bland parfymdiskar och bara insupa underbara kreationer.

Men jag vet att för många är inköp av parfym förknippat med stress, moln av dofter som kommer emot och välsminkade damer med flaskor i högsta hugg. En inte helt angenäm upplevelse.

Jag har några tips på hur du kan välja en doft som du verkligen vill ha, utan att bli pådyvlad dofter som inte alls passar dig. Som allt annat kräver parfyminköp viss planering.

Här kommer några punkter att tänka på innan och under köp:

1. Vilken eller vilka parfymer har du trivts bäst i de senaste åren? Om du vet några du verkligen älskat och inte minst fått många komplimanger för så slå upp dem på siten, fragrantica, där listas alla huvudnoter i parfymen. Olika människor ger sin bedömning av doften och man kan även få tips på dofter som påminner om doften man slagit upp. Det viktigaste här tycker jag är att ta reda på vilka huvudnoterna är, om man märker att alla dofter man älskat innehåller exempelvis ros och vanilj, är det ett spår man kan gå på.

2. Väl i butiken prata med de som står bakom parfymdiskarna, säg att du haft den och den parfymen och att du skulle vilja ha något liknande med den och den framträdande noten.

3. Låt de inte spreja parfym på dig det första de gör. Om de gör det kommer det sluta med att du står med fem olika dofter på armarna och alla blandar sig med alla. Du kommer aldrig kunna göra ett bra val då. Be istället om att få dofta parfymen på en mouillette, eller doftsticka. Var noga med att de skriver ned parfymens namn på stickan. Testa flertalet på detta sätt.

4. När du fått cirka fem dofter på stickor är det dags att ta en paus. Gå ifrån parfymdiskarna och gör något annat en stund. Det är nämligen nu som doften utvecklas på stickan. De första dofterna man känner på stickan är de så kallade toppnoterna, ofta fräscha citrus och blomdofter som är lättflyktiga och varar ca 15-30 minuter, ofta är även doften av alkohol väldigt markant i början. När 30 minuter har gått övergår parfymen till hjärtnoterna, det här är det som ger doften sin karaktär, ros, kryddor, citrus, jasmin, gran, viol etc. Den här delen kan dofta allt från 30 minuter upp till några timmar. När hjärtat lagt sig kommer basnoterna fram, dessa är de ”tunga” doftmolekylerna ofta bestående av trä, kådor, vanilj, tonkaböna etc. Basen kan sitta kvar väldigt länge, ibland upp till tolv timmar.

5. Dofta på stickorna med viss regelbundenhet för att känna hur dofterna utvecklas.

6. När du hittat några som du verkligen gillar, från topp till bas går du tillbaka till parfymdisken. Förklara att du hittat en doft som tilltalar dig men att du gärna vill prova den på huden innan du köper. Helst vill du få med dig ett prov, på så sätt kan du prova doften några dagar innan du bestämmer dig för att köpa en hel flaska. De flesta har prover, men om de inte har det så får de spreja på huden. Jag brukar be dem spreja på underarmens insida, inte på vristen, då den utvecklas lite långsammare, så att jag verkligen kan få en känsla för doften.

7. Låt sedan doften utvecklas på huden och lukta regelbundet för att känna hur doften utvecklas. Ibland kan något som verkar väldigt lovande i början utvecklas åt helt fel håll och det samma gäller motsatsen.

8. När du hittat en doft som tilltalar dig är det bara att slå till.

9. Jag rekommenderar att köpa mindre flaskor till att börja med, 30 eller 50 ml eller om det är en riktig dyrgrip säljer de ibland 10 ml flaskor. Om du sedan inser att du älskar den kan du slå till på större flaskor.

10. Om du inte orkar gå tillbaka till butiken kan du nästan alltid beställa parfymen hos någon av de många nätparfymerier som finns.

Tips på nätbutiker

www.kicks.se

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s