Det här med ålder på kvinnor

Det här med ålder och hur vi framställs.

I många fall är det lätt att vara en man om en ska gå efter hur de framställs på film. Som man kan du bara fortsätta tro att du alltid är ung eftersom män är virila så länge de kan stå på benen (enligt film). En kvinna som har passerat 45 år är varken viril eller cool. Åtminstone om vi ska tro på hur vi framställs, de få gånger vi syns.

Många skådespelande män fortsätter att spela tuffa frihetshjältar eller fäder som räddar barn eller spelar mördarmaskiner. Trots att det egentligen på riktigt är så gamla att de inte skulle orka om det krävdes av dem att lyfta en någon, springa med personen på axeln och skjuta den som springer framför. Vem orkar det vid en ålder av 70? Alltså de behöver ju ta Viagra för att orka ligga överhuvudtaget.

Jag ser på en hel del tv-serier och blir en aningen ledsen över hur kvinnor över 40 år framställs, eller framställs – de existerar inte. I ett fåtal serier kan du hitta en äldre kvinna eftersom de dyker upp i viss mån, men det är fortfarande den äldre mannen med en mycket yngre kvinnlig följeslagare som gäller.

Den unga kvinnliga följeslagaren står för:

  1. Mannens virilitet – ju yngre kvinna, ju mer viril man
  2. Sexighet – gudarna ska veta att så fort en kvinna passerar 45 år är det slut med det
  3. Mannen ses som smartare eftersom han leder henne
  4. Det är män som gör filmen, serien eller skriver boken. De vill framställa sig själva som tuffa, heta och eftertraktade.

Allt det här är rätt irriterande. Jag vill till den unga kvinnans försvar säga att hon klarar sig på egen hand utan en ”viril” läromästare, egentligen.

Men visst finns det äldre kvinnor i film?

Jo, det finns äldre kvinnor i film. Jag blir glad de få gånger det är det och rusar till biosalongen. Ofta handlar det om kvinna på dåligt humör, tyken svärmor eller mormor. Ibland dyker det upp serier som faktiskt handlar om äldre kvinnor, deras behov och även framställer dem som de är, samt låter dem vara både snygga, sexiga och smarta. Men då är det oftast kvinnorna själva som står för manus och regi.

I riktigt få fall får kvinnan vara som en man och bete sig rätt svinigt, ligga för skojs skull med yngre kollegor och vara den som bestämmer. Och om ni inte visste det kan jag berätta att vi kan vara så i verkligheten också.

Vad står då en äldre kvinna för (över 45 år)

   1. Gammal – många skådespelerskor har vittnat om att så fort de närmar sig 40 tynar rollerna bort. Utanför området skådespelerska kan man säga att det är liknande i det verkliga livet. You dont exist.
   2. Rynkig – det enda det handlar om är att reducera rynkor. Àllt som finns i mitt flöde i marknadsföringsväg är rynkmedel, botox, krämer och vaginalkrämer. H ur  k u l  ä r  d e t?
   3. Osynlig – du finns inte. Inte i reklam. Inte i filmer (möjligtvis arg svärmor eller mormor och i reklam för rynkmedel). Inte på de sidorna där du köper dina kläder eftersom de som bär kläderna kan vara dina barn. Om det inte är Gudrun Sjödén då.

Xena

Då kommer vi till det som fick mig att skriva det här inlägget, Xena. Kan en kvinna som är över 40 år spela en sådan sexig råtuffing som Xena? Tydligen inte. Samma gäller Marvels värld där vi blir bomberade med serier och filmer. Männen är ofta i medelåldern, till och med över men de kvinnliga rollkaraktärerna har oftast inte kommit till 30 år. Det är som kvinnor över 40 år inte får existera.

Hur vill vi framställas?

      • Vi vill existera. Synas. Ligga på film. Tuffa. Framgångsrika ledare. Modeller. Sexiga. Smarta. Odrägliga. Romantiska.
      • Kan NÅGON vettig webbutik eller designer faktiskt använda sig av kvinnliga modeller i medelåldern? Det är VI som handlar. Jag blir fan förbannad så fort jag går in på nätbutiker.
      • När, låt oss säga, exempelvis Åhlens gör en ny smart kampanj ”som riktar sig till alla” så har de helt glömt av kvinnan över 45 år. Hur gick det till? Jag hade gärna hört den diskussionen. Kampanjen är bra, bryta normer är bra men HERREGUD var är den medelålders kvinnan?
      • Ge mig en 45-årig Xena! Tack.
Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s