Polon en praktisk och historisk värmare

När jag var liten  var min förebild min farmor, jag ville alltid vara lika snygg som henne. Farmor var alltid  välklädd och ofta  hade hon polotröja eller en sjal runt halsen. Idag som vuxen kvinna vet jag att hon hade sjal eller polo för att det dolde de begynnande rynkorna på halsen.

Det bästa med vintern är att jag kan använda polotröjor. En polotröja är inte bara snygg, och varm, jag tycker själv jag ser snyggare ut i den. Polotröjan har också en rätt intressant historia som inbegriper politiska statement men också frigörelse.

Historiskt om polotröjan

En polotröja är inte bara en polotröja utan har under åren symboliserat bland annat kvinnlig frigörelse men också konstnärsfrihet och kamp.

Polotröjan dök upp under 1800-talet som en sportig klädsel för män i ett tjockare mer ulligt material. Under början av 1900-talet började sjömän och arbetare använda polotröjan och då i et mer tunnare material som de hade under övriga kläder.  Fram till 1950-talet bars polotröjan främst av män, för att sedan bli ett populärt plagg för kvinnor men då i mer figurnära form. Polotröjan blev mer populär hos yngre kvinnor i USA och modet kallades ”Sweater girl”

Under 1960- och 1970-talet var den vita polotröjan symbol för feminister, eftersom polotröja sågs som ett uniexplagg och var populär både hos män och kvinnor. I Frankrike symboliserade den svarta polotröjan att du var konstnär och intellektuell. Svarta Panter- rörelsen i USA hade också den svarta polotröjan som symbol, tillsammans med svart skinnjacka och basker. En väl vald strategi för att nå unga människor utanför kostym-världen.

andrey hepburn
Andrey Hepburn i svart polotröja

 

Kända bärare

  • Steve Jobs
  • Bob Dylan
  • Andrey Hepburn
  • Angelina Jolie

Jag i 3 olika varianter av polo

Tre tips på polotröjor

    1. Poxilu top Marlene Birger 3899:-
    2. Stickad polotröja Mango 269:-
    3. Stickad polotröja H&M 499:-

Läs och lyssna-tips

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s