Me too

If all the women who have been sexually harassed or assaulted wrote ”Me too” as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem. #metoo

Skådespelerskan Alyssa Milano har dragit igång en kampanj i kölvattnet av Harvey Weinsteinskandalen för att lyfta sexuella trakasserier. ”Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver ‘jag också’ som status, kanske människor kan greppa magnituden av problemet”, skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter.

Så jag vill också berätta. Jag vill berätta om de gånger jag har blivit tafsad på, de gånger jag har varit rädd, de sätt jag har blivit tilltalad på, de gånger då jag sågs som den det var fel på, de gånger då jag har valt att vara tyst, de gånger jag inte har valt att vara tyst, de gånger då jag vet att den som är sexuellt trakasserad har fått byta jobb. De gånger jag har gråtit. De gånger jag har tröstat den som har blivit utsatt. Jag vill berätta om den gång jag gick in till chefen och sa upp mig för att jag hade fått nog. Fått nog av tafsande, uttryck, konferenser som spårade ur. De gånger jag har hört att jag är besvärlig. De gånger jag har hört att det är mitt fel. Att jag borde slappna av.  De gånger jag har sett personer utan gränser få ett bättre jobb, bli högre uppsatt och viktig. Den gången då jag blev trakasserad och jagad ner till min hytt på en båt. Sen dess åker jag inte stora färjor med festligt tema. Det finns massor att berätta.

Vi är många. Vi vill inte vara tysta. Vi tvingas att vara tysta. Vi är rädda för att bli av med jobben, bli paria, förlora vänner. Bli ensamma. Skammen.

Jag vill också berätta att jag sen flera år tillbaka har bestämt mig för att se om någon blir utsatt, att vara den som är besvärlig om den andra personen inte orkar. För vi kan hjälpa varandra. Vi måste.

Och vi är inte ensamma, vi är så många.

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s