Suit up – varifrån kommer Pant Suiten?

Som Karin påpekat är det Suit Up Day idag herrkostym är ett plagg jag aldrig passar i och framförallt tyckt riktigt illa om sedan som ung.

Det var åren inom politiken och att höra kvinnorna prata om att de unga kvinnorna såg ut som små herrar i långt hår som fick mig att reagera.

Är man uppvuxen med ett gäng sköna äldre damer som gick på party hos Birgit Bohlin för att klä sig (ja ni vet Johan Bohlins mamma) så är man skolad i allt annat än kostymskola. Enda gången jag träffade Birgit så pratade vi om huset Elliot, deras hattar och målarrockar.

Trots att jag inte frivilligt tar på mig kostym så måste jag erkänna att jag burit den, speciell i början av min karriär när jag fortfarande kände att jag behövde vinna acceptans i karriären och visste att det här med klänning kunde provocera äldre män och ja, även jag var ängslig för att bli sexuellt trakasserad.

Jag tog fram lite historik kring kostymen och kvinnan.

Under 1930-talets depression fick många kvinnor jobba för att klara av ekonomin och vi talar inte som kontorister, telefonister eller tjänstefolk utan jobb som tidigare bara gjorts av män.

Under 1920-talet bestod 22% av arbetskraften av kvinnor, de kunde anställas för halva lönen. Männen var dock inte lika glada över detta, de ansåg att kvinnor tog deras jobb och misskötte hemmet. Därför uppkom behovet av att tillverka en Pant Suit för att de skulle smälta in i arbetslivet.

Pant suiten designades av självaste Marcel Rochad som hade mottot: ”Youth, simplicity and personality”. Vad detta innebar på 1930-talet och vad det innebär idag kan ha olika tolkningar, men helt klart skapade han ett plagg som vi fortfarande använder.

Personligen är kostym inte mitt val av plagg, men det finns en del riktiga pärlor som även kam sitta snyggt på kvinnliga kvinnor.

Denna kostym kommer från den fantastiska Matilda Hanning som grundar märket Daisy Dapper.

Här kan du köpa byxorna och här länk till kavajen.

Är man av den lite mer kurvbejakande stilen så som jag är så kan även denna pant suit från Daisy Dapper vara ett attraktivt val.

Byxor hittar du här och kavajen här.

Annonser

Publicerat av

Laura Luna

Argentinsk stilikon med förkärlek för vintage och har stil som ledord. Går aldrig utanför dörren med omålade läppar. Har en journalistutbildning i bagaget, har arbetat med PR, marknadsföring och i maktens korridorer. Fascineras av relationen mellan makt och stil mellan pressmeddelande och andra texter…

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s