Hon som skulle ha vunnit

Nu vet vi vem som är 2017 – års Nobelpristagare i litteratur, Kazuo Ishiguro och ja, jag tycker han är bra. Det känns rätt att de har valt en som skriver för en mer bred skara och dessutom är filmad ett flertal gånger. En litteraturens Bob Dylan, fast ändå inte. En man som med sin penna skriver vackert och melankoliskt. Dessutom inom flera olika genres.

Men 100 män mot 14 kvinnor, genom alla år?

Varför finns det ingen kvinna som kan få litteraturpriset, ingen värdig? Varför är de flesta värdiga män? För det finns ju kvinnor som skriver. Och de skriver bra, rent ut sagt fantastiskt. Två av mina favoriter är Margaret Atwood och Joyce Carol Oates. Två fantastiska författarskap som faktiskt funnits på betting-listorna år, efter år, efter år. Men ingenting har hänt. Det har sagts att det beror på att de är för lästa, producerar för mycket, för folkliga. För filmade.

Varför finns det ingen kvinna som kan få litteraturpriset, ingen värdig? Varför är de flesta värdiga män?

Nu när Kazuo Ishiguro fick Nobelpriset i litteratur så är det hänt att chanserna för dessa två kvinnliga författare just sjönk drastiskt?  I mina ögon liknar han dessa två i sitt författarskap, både vällästa och filmade.  Dock har Kazuo Ishiguro inte producerat böcker i den fart dessa två damer har. Däremot har han skrivit manus för film och tv-serier mellan sina böcker.  Så han är produktiv. Men varför fick han priset och inte Margaret Atwood, vars bok The handmaids tale måste ha gått få förbi nu när den går som prisbelönt tv-serie på HBO Nordic. Och skillnaden mellan dessa författare är?

Det är kanske ingen skillnad mellan Kazuo Ishiguro, Joyce Carol Oates och Margaret Atwood eller så är den milslång. I mina ögon är det svårt att sätta fingret på vad som gör att den ena får Nobelpriset i litteratur och den andra inte, när deras författarskap är likvärdigt. Och det är kanske det som tillslut kommer att vattna ur priset, när pristagarna blir för folkliga och för lätta att jämföra med andra. Det finns flera som är likvärdiga och som borde ha fått det istället.

Det är kanske ingen skillnad mellan Kazuo Ishiguro, Joyce Carol Oates och Margret Atwood eller så är den milslång.

Men är det så krasst att det inte finns kvinnor som förtjänar Nobelpriset i litteratur, oavsett hur deras författarskap ser ut?

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s