Vissa böcker borde komma med varningstext

Allt är inte bra som du läser. Allt är inte heller bra som andra säger är bra. Hur ska du då läsa en recension? Är allt en enskild bild av vad som är bra, eller dåligt? I det här fallet handlar det om böcker som får mycket plats och goda recensioner av de flesta.

Jag har en gång i tiden bloggat en hel del om böcker men slutade. Mycket för att jag kände mig pressad att skriva bra om allt jag läste, för annars blir människor ledsna eller arga. Jag gick på fester där vi frotterade oss med varandra och gränsen mellan den som skulle skriva ärligt om en bok och den som skrivit den, suddats ut. Ingen kan få en ärlig bild av någonting när det är så. Författare gick ut i försvar för sina böcker eller sina vänners böcker och själv kände jag att jag inte kan skriva gott om något som faktiskt är dåligt, men ville inte göra någon illa. Det ligger ändå (oftast) hårt arbete bakom en bok.

Men jag vill hålla mig till min sanning, inte andras, oavsett ilska, ledsenhet och arga kommentarer.  Det betyder inte att min sanning är den enda men den är ärlig iallafall. Så, här kommer en text som jag skrev på min Instagram om HÄXAN av Camilla Läckberg:

Den här. Jag föll för massiv marknadsföring och tänkte att -ja, eftersom det verkar som de som läst eller lyssnat på HÄXAN , tycker den är bra så varför skulle inte jag? Härmed vill jag tala om att det är FALSK marknadsföring för den är jättedålig. Rörig intrig och så många sidohistorier att jag blir svettig. Jag fattar inte varför vissa gör si eller så, inte heller varför författaren verkar vilja klämma in ALLT. Det avhandlas jämställdhet, hustrumisshandel, mobbning, utsatthet på nätet, ungdomar som hämnas, kärlekshistorier som är förbjudna, häxeri, sex, familjeliv. You name it. Härmed vill jag deklarera att den som recenserar den här boken och ger den höga betyg kommet jag aldrig mer att ta på allvar när de gäller böcker. Klart slut.

Och det är så jag känner, ur min synvinkel. Jag är så besviken på mig själv att jag gick på alla recensioner. Eller är det så som sägs i kommentarsfältet här?  , att det är fel av mig att skriva så?

Ps.
Det positiva jag kan säga om ljudboken – HÄXAN, är att Katarina Ewerlöf är en riktigt bra inläsare och den enda behållningen med den här boken.

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s