Är du för gammal för träning?

Har det slagit dig att du tycker du är för gammal för att träna? I början av förra året (då nyss fyllda 46 år) började jag tröttna lite på mig själv och mitt sittande framför datorn (har ett sittande jobb) och sedan det fortsatta sittandet i soffan när jag kom hem, så jag började fundera på att träna. Visst rörde jag på mig då och då, med hund och allt samt att jag gillar att fjällvandra eller att ta en powerwalk på helgen. Jag tränade också en hel del när jag gick i skolan  och tävlade i friidrott.Vardagsmotion har jag alltid varit bra på och har varit noga med minst 6000 steg varje dag, men det är inte mycket om det är det enda du gör. Det märks när du har ont i kroppen och faktiskt mår dåligt i överlag.

Tränar på jobbet.
Här övar jag greppstyrka. När jag startade kunde jag inte hålla mig fast i fem sekunder. Nu hänger jag bra mycket längre och gör en del övningar.

När jag började på mitt nya jobb blev jag rekommenderad att höra av mig till Clara FröbergStyrkebyrån som då hade startat upp sin PT-verksamhet som var riktad mot kvinnlig styrketräning och  hon var dessutom PT till några på min arbetsplats. Jag mejlade henne och frågade om hon hade någon tid så att jag kunde komma över och kanske få hjälp med att komma igång med Styrketräning? För jag hade kommit på att jag ville bli stark men behövde hjälp på vägen.

Jag kom ihåg när jag hade första passet med Clara. Hon ställde en del frågor och jag ursäktade mig med att jag var gammal, lat och orkade inte så mycket men att mitt mål var att bli stark och att få muskler. Om det nu går? Jag kände mig lite fånig ungefär som en 50-års kris i tajts. Det jag har lärt mig som kvinna och träning är att man ska träna för att vara smal, kvinnor med muskler hade jag inte sett mycket av om de inte var elitidrottare. Dessutom ska kvinnor som närmar sig 50-strecket inte synas eller höras. Clara valde nog att inte lyssna på mina ursäkter utan sa att det skulle inte vara några problem att bli stark. -Du orkar nog mer än du tror! Sedan följde minst ett pass i veckan med henne (ibland två) där allt tillslut blev enklare och roligare. Det följde av att jag utöver passen började träna styrka minst 2-3 ggr i veckan på jobbet med de övningar jag har lärt mig av henne plus att jag även utökade min vardagsmotion. Jag har också varit med på PT small group med Clara och hennes kollega Johanna där vi lärde oss, bla, marklyft.

Styrkebyrån
Fredagsträning med ett gäng starka kvinnor hos Lofsangruppen med Clara och Johanna

Det är ungefär ett år sedan jag började nu är jag 47 år och starkare än jag någonsin har varit, snyggare med muskler och jag mår bättre och har inte haft ont i ryggen eller axlar en enda dag sedan jag startade och Clara hade rätt, för jag orkar så mycket mer än jag tror.  Det är roligt att träna och jag går fortfarande hos Clara och Johanna då och då samt att jag tränar styrka 3-4 gånger i veckan och så går jag Yoga utöver det. För mig har det blivit ett intresse nu när jag har så mycket mer tid över när barnen inte är små längre.

Du är inte för gammal! Bli stark! Ta kommando och var dig själv är mitt råd till alla er osäkra kvinnliga 40+ och 50+  där ute. Bry er inte om vad folk tycker och tror. De har fel.

Träna
Stark!

Lyssnartips: Lyssna på Styrkebyråns podd och få en massa bra tips till din träning för Clara och Johanna kan kvinnlig träning och styrka.

Sociala medier-tips

Ni kan även följa mig på Instagram där jag lägger ut det mesta kring livet 40+, bland annat träning.

Följ även Styrkebyrån för en massa bra tips.

Taggar att använda eller följa: #fitover40 #starkakvinnor #fitness #styrkebyrån

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s