Madonnan och horan

När vi kommer till feminism kan jag ofta känna att den fortfarande lever kvar i gamla strukturer där vi delar in kvinnor i madonnor och horor. Helst ska alla vara madonnor och om någon inte rättar sig in i det ledet skriker vi ”sexism” och ropar på genusfotografen.

Missförstå mig rätt nu, jag anser att det finns många bilder i reklamvärlden som appellerar till kvinnor som undergivna våp, men var går gränsen mellan att vara ett litet våp och att våga bejaka sin kvinnlighet?

image

I dagarna förfasas Karin Olsson på Expressen under rubriken ”är detta den nya arbetarrörelsen” över en bild som kulturtidningen Fönstret publicerat på Katrine Kielos. Ursäkta, men vad är det för pekpinnejournalistik och moralism Olsson hängt upp sig på?

Jag kan inte tycka att denna bild är sexistisk. Katrine är inget litet våp som blir utnyttjad för att behaga mäns hunger på sexighet. Tvärtom är hon en smart kvinna som bejakar sin kropp och sina former och det på ett ganska utstuderat sätt.

image

Om en snygg och smart kvinna ur medievärlden är med på omslaget och ser sexig ut, skulle det vara fel? Varför skriker ingen när Amelia Adamo visar upp sig halvnaken och naken på M-magasin? Det känns som att det mer handlar att se unga kvinnor som ett hot. Det här luktar unket 70-tal.

image

På Kielos bild finns inget naket, inget oanständigt, inte ens en sängkammarinvit. Bara en snygg kvinna som ser sexig, glad och beslutsam ut.

Nä, kvinnor i världen, det är dags att börja lyfta varandra och det kan inte vara en dödssynd att ligga ner på en bild!

Annonser

Publicerat av

Laura Luna

Argentinsk stilikon med förkärlek för vintage och har stil som ledord. Går aldrig utanför dörren med omålade läppar. Har en journalistutbildning i bagaget, har arbetat med PR, marknadsföring och i maktens korridorer. Fascineras av relationen mellan makt och stil mellan pressmeddelande och andra texter…

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s