Damen som gjorde sin klädsel till ett statement, Indira Gandhi

Indira GandhiI den här bloggen har vi valt att prata om stil istället för mode. Detta för att stil är så mycket mer och annat än bara ett plagg. Om gårdagens maktikon förmodligen åldrades och dog med håret i perfekt stadga så var Indira Gandhi kvinnan som med sin perfekta hållning och naturliga självsäkerhet kunde bära sin sari på ett sätt som inte bara gjorde den till en kulturell symbol utan också ett statement.

Indira GandhiIndira Nehru, dotter till Jawaharlal Neru, en av Indiens frihetskämpar och Indiens förste premiärminister, föddes rätt in i den politiska makteliten. Hon fick sin utbildning i Europa och träffade där Feroze Gandhi som senare blev hennes make.

Indira GandhiNär Indira klädde sig var det i sari, ett 5,5 meter långt tygstycke tillverkat i Khadi, ett handspunnet och handvävt tyg, där råvarorna kan vara bomull, silke eller ull som spinns till trådar på spinnrock.

wpid-received_m_mid_1410293514960_ea2d291911761ff860_0.jpegKhadi är inte bara ett exklusivt tyg, utan en hel rörelse som skapades av Mahatma Gandhi med syftet att främja indiska varor och förbättra Indiens ekonomi och oberoende, istället för att importera industriellt tillverkade tyger från Storbritannien.

Att bära sari i Khadityg var inte bara ett sätt att stolt visa sin kultur, det var ett statement med ordalydelsen ”vi är ett fritt land, vi har blivit fria från er kolonisation och vi har makten att fortsätta vara fria”. På samma sätt som Thatcher ställde sin väska på bordet, tog Indira på sig sarin och gick ut i krig för det hon trodde på. Khadi symboliserar politiska idéer och självständighet och de flesta politiker i Indien bär idag khadikläder.

wpid-received_m_mid_1410293537995_105f39071463282753_0.jpeg

En annan sak som slår en när man ser Indira Gandhi är att hon sällan bär smink, men ändå har en hållning som de flesta kvinnor skulle behöva höga klackar och mycket smink för att klara av att uppnå.

Nä, Indira Gandhis koketteri syns i den strimlan vitt hår som hon låter växa ut och som med åren blir alltmer framträdande. Som ett sätt att säga, jag har blivit klokare med åren.

imageIndira mötte döden 1984 då hon blev skjuten till döds av en av sina egna livvakter som hämnd för massakern i det Gyllene templet tidigare samma år.

Annonser

Publicerat av

Laura Luna

Argentinsk stilikon med förkärlek för vintage och har stil som ledord. Går aldrig utanför dörren med omålade läppar. Har en journalistutbildning i bagaget, har arbetat med PR, marknadsföring och i maktens korridorer. Fascineras av relationen mellan makt och stil mellan pressmeddelande och andra texter…

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s