Makt och stil del 2 – Damen med pillerburken, Jackie Kennedy

John och Jackie

Om gårdagens ”First Lady” var en feminist som älskade makten, så var Jacqueline Kennedy född Bouvier 1929 hennes totala motsats. Jacqueline kom från en traditionell familj som i 1960-talets USA tyckte att kvinnor inte skulle ge sig in i politiken eftersom de var för känslosamma och att i de bästa äktenskapen var kvinnor underordnade sina män.

Jackie Kennedy

Trots att hon aldrig eftersträvade politisk makt så fick hon makt över hur kvinnor klädde sig i många år, hon gav Channeldräkten ett ansikte, den lilla pillerburken på hjässan bar hon som ingen annan och pärlorna, det nätta pärlhalsbandet gav henne ett extra lyft.

Jackie och John

1953 gifte sig Jackie med John Kennedy och gav honom en otrolig skjuts i karriären som förde honom raka vägen in i vita huset 1961. De var den vackra moderna familjen och visade gärna upp barnen. Att maken JFK sedan hade en del kärleksaffärer vid sidan av hörde liksom till den tidens äktenskap och det skulle aldrig fallit Jacqueline in att lämna sin make för några snedsteg. Istället blev det han som lämnade henne blodstänkt efter skotten i Dallas.

jackie

Den 34-åriga skönheten blev därmed en av världens vackraste och mest eftertraktade änkor. Den som slutligen vann hennes hjärta var skepparen och multimiljonären Aristoteles Onassis. Historien förtäljer att Onassis lämnade sin mångåriga älskarinna Maria Callas för att gifta sig med Jackie och Maria Callas kunde aldrig hämta sig från sin hjärtesorg.

Jackie

Jacqueline Kennedy Onassis blev änka för andra gången 1975, och träffade 1980 Maurice Tempelsman som hon hade ett förhållande med fram till sin död 1994. Oavsett ålder så kommer vi alltid att minnas Jacqueline som drottningen av elegans även efter hennes död.

Annonser

Publicerat av

Laura Luna

Argentinsk stilikon med förkärlek för vintage och har stil som ledord. Går aldrig utanför dörren med omålade läppar. Har en journalistutbildning i bagaget, har arbetat med PR, marknadsföring och i maktens korridorer. Fascineras av relationen mellan makt och stil mellan pressmeddelande och andra texter…

En tanke på “Makt och stil del 2 – Damen med pillerburken, Jackie Kennedy”

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s