Makt och stil, del 1 Stilikonernas stilikon ”Evita”

EvitaBakom varje stor man står en hårt arbetande, och förvånad, kvinna. Det är knappast en nyhet, men viktigt att påpeka då vi ska skriva om stilikoner med makt. Självständiga kvinnor borde bli presidenter och inte presidentfruar, men inte ens när USA hade kunnat välja sin första kvinnliga president var det enkelt, faktum är att det inte ens var möjligt. Men kvinnan som håller maktens män i handen har ofta mer makt än vi tror, därför kommer jag även att skriva om ett par ”first ladies” denna vecka.

EvitaEva Duarte hette den lilla flickan som var frukten av en förbjuden kärlekshistoria mellan den förmögne Juan Duarte och hans fattiga älskarinna Juana Ibarguren. Eva var parets femte och yngsta barn, vilken kan låta mycket märkligt idag, men i början av 1900-talets Argentina var det inte alls ovanligt att förmögna män hade en älskarinna vid sidan av sin officiella familj.

Evita1944 träffade hon dåvarande arbetsmarknadsminister Juan Perón, de gifte sig 1945 och när han 1946 för första gången blev Argentinas president blev Evita den som ledde arbetsmarknadsministeriet och hälsoministeriet. Att vara ung, vacker och ha makt är inte problemfritt. Att dessutom ha en bakgrund som känd radioaktris lyfte upp henne högt upp på listan över kvinnor som provocerar och utmanar mäns makt, big time!

EitaEva var inget litet våp, tvärtom. Hon hade god smak när det kom till kläder och med den alltid perfekt sittande frisyren vann hon folkets hjärta. Evita dog 36 år ung i livmoderhalscancer.

EvitaFör att förstå Evitas makt över människors hjärtan bör man även läsa historien om hennes död och de evigt långa påföljande turerna om hennes lik. Den är en historia i sig, och handlar också den väldigt mycket om makt.

EvitaEva Perón – Biography – Women’s Rights Activist, Actress – Biography.com

Annonser

Publicerat av

Laura Luna

Argentinsk stilikon med förkärlek för vintage och har stil som ledord. Går aldrig utanför dörren med omålade läppar. Har en journalistutbildning i bagaget, har arbetat med PR, marknadsföring och i maktens korridorer. Fascineras av relationen mellan makt och stil mellan pressmeddelande och andra texter…

En tanke på “Makt och stil, del 1 Stilikonernas stilikon ”Evita””

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s