Kavaj går till allt, men allt går inte i kavaj

Laura Luna i kavajKavaj går till allt, men allt går inte till kavaj Får man säga så? Det är inte en snygg kavaj som gör människan proper utan en kavaj som som sitter perfekt och jag har nött många omklädningsrum i jakten på den perfekta kavajen. 99% av kavajerna i handeln passar nämligen inte min kropp. Så jag har bannlyst dem från min garderob. Varför? Är det min kropp det är fel på eller designerna? Jag skulle säga det senaste.

När vi gick ifrån skräddarsydda kläder till massproduktion utelämnade vi formerna som vi förr framhävde och gick till dessa sjuka modeideal. För det är det som ser snyggt ut på catwalken som designers helst tillverkar. Jag har stor byst och i förhållande till dem en liten midja och breda höfter. Lite som den gamla Coca-Colaflaskan som en gång designades efter en kvinnas former.

Det är svårt för mig att hitta snygga jackor och kavajer. Mina bästa kavajer har jag hittat på secondhandbutiker. Kavajer som en gång tillverkats i något skrädderi efter en kvinna som kanske liknat mig. Ibland har det hänt att jag funnit riktiga guldkorn med handsydda detaljer som inte går att finna längre. För den som har tid rekommenderas vintagebutiker. Där finner man inte bara kavajer utan även fantastiska klänningar son en gång skräddarsytts och hängt länge som en juvel i en garderob. Vill du ha en kavaj som sitter perfekt så är det bara skräddare som gäller. Någon som måttar och måttar om. Använder riktiga kvalitetsmaterial och är van vid högt ställda krav.

Men hur hittar man en bra skräddare? Jag brukar ha som måttstock att de ska vara vana vid att jobba med militärkläder, där brukar det vara högt ställda krav. I Stockholm måste det skräddartätaste stället vara Östermalm. Men kom ihåg en sak när du väl är hos skräddaren kostar det och det ställer krav på dig att veta vad du vill ha. Å andra sidan, ibland är vi beredda att lägga många tusen på ett plagg vi ska använda en enda gång, varför då inte lägga en stor summa på ett plagg vi ska använda länge och ofta.

Taggad med: