Kavajen – fungerar till allt

kavajer

Filippa K Eve cool wool jacket / HM figursydd kavaj /Tiger of Sweden Arti jacket

Jag har alltid en svart kavaj hängandes på jobbet i fall jag snabbt behöver snygga till mig. Det är nämligen det universiella plagget som fungerar till allt.

Behöver du snygga till dig snabbt inför ett möte är det bara att slänga på sig den över blus och jeans. Eller över en klänning eller varför inte shorts och en t-shirt. Sedan finns det även långa eller korta kavajer. Jag tycker att en kort är snygg till klänning och att en längre passar bra till jeans eller shorts.

Det är även så himla enkelt att bara packa ner en kort svart kavaj i väskan som alltid kan finnas med i fall att eftersom den passar till allt. Långa kavajer använder jag ofta istället för jacka på sommaren.

Historiskt var kavajen en arbetsjacka och användes bland annat av sjömän, sedan föddes kostymen (1800-tal) som först sågs som ett renodlat fritidsplagg innan det blev vad det är idag. Kavajen var inte fullt accepterad i den fina salongerna under 1890-talet och ”Figaro (tidning från den här tiden) skrev bland annat: ”Om den usla kavajen nedlåta vi oss ej att tala. Och ännu mindre om kavajens usla bärare. Av vilka de flesta är på moraliskt fördärv: trilljannar (cyklister), skolynglingar, lantpatroner, bondriksdagsmän på hovbal och för lösdriveri varnade varietébesökare. Inte ens krigsministern bär kavaj. så uselt är plagget. Kavajen tillhör sjöresan, ej sällskapsrummet, promenaden, teatersalongen m. m. (citat från Wikipedia)

Idag är kavajen lite av allt och kan inneha alla möjliga färger och former. Min personliga favorit är den svarta klassiska modellen.  Kavajen används som fritidsplagg men kan  även plockas fram när du vill vara snygg och proper och även som jacka när vädret tillåter.

Ha alltid en kavaj i beredskap!

Annonser

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s